onsdag den 15. oktober 2014

Øko-Madlavning:


Jeg har igår været i køkkenet og fremstillet en lille ret baseret på økologiske produkter. Jeg må indrømme at jeg ikke tidligere bevidst har købt økologiske produkter og jeg må også indrømme at jeg syntes det var både svære end forventet og dyrere. Jeg gik først i Føtex for der tænkte jeg at de måtte have et større udvalg, men nej. Man skulle lede alle hylder igennem, for de forskellige varer lå spredt ud over hele grønt-området (Hvorfor ikke lave et økologiske hjørne eller noget, hmm..) Derfor gik jeg efterfølgende i Rema 1000, da jeg vidste at Gram Slot (Tak Sanne) leverer økologisk frugt og grønt til Rema 1000. Her fandt jeg de sidste småting. 
Da jeg så havde fået købt alle varer syntes jeg også at det havde været helt vildt dyrt! For det første var de enkelte varer dyrere end de konventionelle varer. Samtidig var de tilmed også mindre, så økologi må være et meget bevidst og prioriteret valg. Som der står på den økologiske kylling nedenfor - smagen af det gode liv. Har man samvittighed til at lade være??? 







 Marinade:
Presset citron (Saft)
Timian
Oliven olie
Salt og Peber...





 Rødbeder
Gulerødder
Pastinakker...

Bådkartofler:
Kartofler
Salt og Peber
Paprika
Oliven olie...


Mmmm...


Forskellen:
- Hvad er så forskellen på de økologiske produkter jeg har brugt og de konventionelle (Hvad får man ud af at købe økologisk)

Krav og regler (Kyllinger):

Økologisk:             Konventionel:
Antal pr. m2 indendørs:                   max 10                33 kg. kylling 
Adgang til fri luft:                                Ja                             Nej
Alder ved slagtning:                      56-81 dage              35-39 dage
Daglys i stalden                                   Ja                             Nej
(....)

Krav og regler (Grønt):


Økologisk:          Konventionel:
Sprøjtegift mod ukrudt:                        Nej                           Ja
Sprøjtegift mod plantesygdomme:       Nej                           Ja
Brug af kunstgødning:                         Nej                           Ja
Sprøjtegift mod insekter:                     Nej                           Ja
(....)


Rene og naturlige varer:

Økologiske varer skal være så rene og naturlige som muligt. Det er der mange gode grunde til. Helt enkelt mener økologer, at jo færre kunstige hjælpemidler, der er brugt i produktionen, jo bedre er produktet.
Du undgår rester fra sprøjtegift

Forskere har sporet høje mængder af rester fra sprøjtemidler i børns urin, når børnene fik ikke-økologisk kost. Ingen ved med sikkerhed, hvordan pesticidrester påvirker menneskets sundhed. Økologer har valgt at være på den sikre side og helt undlade at bruge sprøjtemidler.
Du får rene varer uden sminke

I økologisk fødevareproduktion er det kun tilladt at bruge 47 ud af de 328 tilsætningsstoffer, som findes i konventionel produktion. Det er generelt forbudt at anvende kunstige farvestoffer, sødestoffer, aromastoffer og konserveringsmidler.
Økologi er fri for gensplejsning

Økologiske produkter må ikke indeholde gensplejsede ingredienser eller ingredienser, der er fremstillet ved hjælp af gensplejsning. Man kender endnu ikke de miljø- eller sundhedsmæssige konsekvenser ved gensplejsede afgrøder. Stort set alt konventionelt kød, æg og mejeriprodukter er produceret med brug af gensplejset foder.


Naturen som medspiller:

Økologi er med til at sikre en rig og varieret natur, et rent grundvand og et godt dyreliv. Når du køber økologisk, kan miljøet mærke forskellen. Og så er du med til at sikre rent drikkevand i hanerne.

Den økologiske landmand arbejder på at gøre naturens vilde planter, dyr og mikroorganismer til sine medspillere. Derfor bruger landmanden ikke sprøjtegifte, der kan forurene grundvandet, skade dyrelivet og udrydde naturens planter og insekter.

Forbuddet mod at bruge sprøjtegift er et af de vigtigste principper i økologisk landbrug. Sprøjtegifte kaldes også pesticider eller bekæmpelsesmidler, og de kemiske stoffer bruges i konventionelt landbrug til at bekæmpe levende organismer som planter, insekter og svampe.

Økologer bruger heller ikke kunstgødning. Det er et andet hovedprincip i økologisk landbrug. Overskud af kvælstof kan nemlig sive ned i grundvandet. De økologiske afgrøder får kun kvælstof fra luften og fra forskellig slags naturlig gødning. Det gør udbyttet mindre, men til gengæld bliver natur og grundvand ikke forurenet.


Mærkning af økologiske varer:

Økologi, regler og mærkning af økologiske varer kan være forskellige fra land til land. Der er dog et fælles EU-regelsæt for økologi i EU-lande.
Hvornår må man kalde noget økologisk?

I EU er betegnelsen økologisk forbeholdt produkter, der kommer fra landbruget, og som lever op til EU forordningen om økologisk produktion. EU forordningen er et detaljeret regelsæt for både økologisk planteproduktion og dyrehold. Alle varer, der sælges i EU med betegnelsen økologisk, biologisk, organisk eller lignende, skal derfor som minimum leve op til disse krav.


EU og regler for økologi:
Det er forholdsvist nyt, at EU har regler for økologi. Reglerne for planteproduktion kom i 1992, og reglerne for dyrehold er først trådt i kraft i år 2000. I 2009 trådte en ny EU-forordning om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter i kraft. Den seneste forordning sikrer en større harmonisering af økologireglerne i alle EU lande. Det betyder, at der er fælles minimumsregler for den økologiske produktionsmetode og økologiske produkter i hele EU, og det enkelte land kan ikke længere have individuelle, statslige særregler.

Da den Europæiske Union strækker sig fra det allernordligste og helt ned til Sydeuropa og ind i Østeuropa, kan der kompenseres for lokale klimatiske, kulturelle og strukturelle forskelle gennem forudsete fleksibilitetsregler.

Strammere regler for økologi i Danmark:
I Danmark har vi traditionelt set haft strammere statslige krav til den økologiske sektor end i de andre EU-lande. Det er ikke længere muligt, efter de harmoniserede EU-regler trådte i kraft. For at bevare den særlige danske økologi og forbrugernes tillid, har de økologiske virksomheder og landmænd, i samarbejde med Økologisk Landsforening, Mejeriforeningen og Dansk Landbrugs Økologiudvalg, indgået aftaler i privat regi. Det er såkaldte brancheaftaler, der sikrer, at de vigtigste af de danske særregler for økologi er videreført i praksis efter 1. januar 2009. 


EU's mærke:
Dette mærke skal bruges på produkter, der både lever op til EUs økologi-regler og er fremstillet i et EU-land.

Det danske Ø-mærke


Det danske Ø-mærke er forbeholdt varer, hvor danske myndigheder har kontrolleret varen fysisk. Det vil sige, at varen i det mindste skal være pakket i Danmark. Reglerne, der ligger til grund for Ø-mærket er EU reglerne. Desuden har vi i forhold til danske producenter nogle få strammere tolkninger af EU reglerne.

Kilde: http://www.iloveoko.dk/hvordan/lev-oekologisk-til-en-fornuftig-pris.aspx#.VD5AiGR_veE 

1 kommentar:

  1. Hvor ser det lækkert ud Anders :) og nogle rigtig gode faglige begrundelser og valg du har skrevet :)

    SvarSlet