mandag den 21. april 2014

Forslag


Jeg har endnu ike nået at lave yderligere aktiviteter på min biotop, men jeg har gjort mig nogle overvejelser over hvad man kunne lave ud over de uddybede aktiviteter nedenfor.

Forslag til kommende aktiviteter:

1. Naturfænomener - Kendskab til dyr.
Man lærer naturen at kende med alle sanser og oplever den som kilde til leg og udforskning ved at være i naturen. En måde at udvikle respekt og forståelse for naturen kan være at tilegne sig erfaringer med dyr og planter, luft og vand. En måde at iværksætte en æstetisk oplevelse for børn kunne være at udforske regnomenes udseende, livsforhold og levevilkår.
Set bort fra insekterne er regnorme nogle af de vigtigste dyr i verden. De graver sig igennem jorden og blander den, så planterne kan vokse. Regnorme ser bløde og blævrende ud, men de er formidable til at trænge igennem jorden. 
Regnorme sluger jorden, og fordøjer de dyre og planterester, den indeholder. Resten af jorden går lige igennem dem og efterlades som afføring/fæces på jordoverfladen. Det ligner tandpasta der trykket ud af tuben. Hvis vi kan finde disse ormeklatter er det tegn på at der er regnorm i området, (Jannis blog).

Jeg tænker derfor at man kunne lave et ormebo, der får børnene til at kunne se ormene trænge igennem jordlagende der samtidig skaber et mønster eftersom jordlagende blandes. 

2. Skoven omkring min biotop er som skabt til at lave huler, så det kunne man selvfølgelig også give sig i kast med. Lade fantasien få frit løb, lave to lejre, finde pinde og bruge dem som svær m.m.

3. På biotopen er der også nogle stejle skrænter, så det kunne også være en mulig aktivitet - klatring. For nogle børn kunne det være en stor overvindelse at give sig i kast med, men med tillid og samarbejde kunne det også give barnet en succes oplevelse, en sejr og øget selvværd og tro på sig selv. 

Flere aktiviteter kunne tilføjes så kom gerne med flere forslag :)

Bogstavs-aktivitet


Da jeg arbejdede i børnehaven havde jeg meget svært ved at lave stillesiddende aktiviteter og læringsprocesser indendørs. Jeg var så heldig at min kollega havde det på samme måde, så vi elskede at være udendørs, lave skoleforberedende arbejde udendørs på anderledes og kreativ vis. Vi gik i skoven, på ture ned i byen, ture til stranden osv.
Det var på sådanne turer at vi stoppede op ved skilte undervejs og gennemgik bogstaverne. Hvad er det for et bogstav? Hvad er lyden for bogstavet? Kan i nævne en ting der starter med dette bogstav osv.

Det var også på en tur ud til Kongehøjen i sin tid (Som nu også er min udvalgte biotop), at jeg fik ideen til nedenstående aktivitet.

Aktiviteten forløber således:

Pædagogen finder tre eller flere ting der er fundet i et ønsket og afgrænset område
Jeg her i dette eksempel valgt en sten, en blomst og en gren.

Børnene får nu at vide at de alle skal løbe ud i det afgrænsede område og finde en lignende ting.
Først en sten...

Så en blomst...

Og til sidst en gren...

Tre på stribe...

Når alle børn har fundet en sten, så snakker vi om hvad det er (en sten), hvad starter sten med for et bogstav? Hvordan staver man til sten? osv. 

Jeg har på billedet skrevet ordet med små bogstaver. Man kunne også vælge at skrive det med store bogstaver eller lade børnene skrive det selv. 

Samme fremgangsmåde med hhv. blomst og gren. 


Børnene tog godt imod aktiviteten, eftersom der også gik lidt konkurrence i den. Hvem fandt først den givne genstand og kom tilbage med den og lå den i cirklen.  





Regnorme-aktivitet



- Hvilke blade vil regnormen mon helst spise?

Jeg har været en tur ude på min biotop for at grave lidt i jorden og fandt en masse regnorme, som netop nu er meget livlige og trives i den fugtige jord. 

Jeg blev inspireret af Mariannes blog om orme og deres kræsne vaner. 

Derfor har jeg brugt ideen selv og lavet mig et ormebo. Jeg havde svært ved at finde orme i jorden inde i skoven, men da jeg bevægede mig lidt længere ud på engen og gravede i jorden, så fandt jeg dem straks. Der var masser af orme. Jeg valgte derfor planter, blade og andet godt fra området over jorden. 

Jeg har gjort følgende:

1. Lav en bakke
 Jeg borede huler i kassens sider, så der kunne komme ilt ind.

Jeg skar også en gennemsigtig plade ud til låget på kassen.

Så er jeg klar til at tage i skoven :) 

2. Fyld en bakke med jord

3. Find regnorme og læg dem ovenpå jorden
En lille en...

En stor en...
(Alt tæller :)... )

4. Læg de blade, du vil undersøge om regnormen spiser ovenpå hvert rum
Friske bøgeblade, gl. nedfaldne bøgeblade, græs og .....

5. Opdel bakken i flere rum ved hjælp af snore
Der kom også lige lidt æbler ned i det sidste felt.

6. Stil bakken mørk og kølig - vand evt. en smule undervejs
Med låg på + en papkasse lidt senere.


Hvad mon der sker i løbet af 2 - 3 uger??
Jeg vil i den kommende tid observerer hvad der måtte ske med ormeboet. Hvad spiser ormene først? Spiser de overhovedet noget eller går projektet i vasken?
Jeg tror på det - jaaa.. :)

Strandtur

(Gamle billeder - Nyt indlæg)


Strandtur:


For første gang i år var solen for alvor begyndt at skinne og man kunne opholde sig udendørs mere end kun et par minutter ad gangen.

Så vi fik lyst til at tage en gåtur ned til stranden, hvor vi blandt andet stødte på et par svaner.

Vandet var så klart og solens stråler reflekterede både fra vandet men også fra svanernes fine hvide fjer - det var næsten svært at kigge på dem samtidig med at man skulle holde øjnene åbne 
- No shit Sherlock.. ;)

Også lige en lille video ;)

De kom mega tæt på - Jeg tror de var sultne. Jeg snakkede med en dame (Vinterbader), der fortalte, at de også havde tre unger et sted. 


Her var også et par ænder, men de smuttede hurtigt igen da svanerne kom for tæt på - hej hej :)



Vi fandt også en masse fine sten.

Man kunne evt. godt samle en masse affald som vandet har skyllet med op, sten, tang og andet godt og så lade det tørre, for efterfølgende at lave familiebilleder eller andre kreative billeder eller skulpturer med materialerne. 

Det blev det dog ikke til, men måske en anden god gang. Jeg har dog tidligere prøvet projektet af med en gruppe børn fra den børnehave hvor jeg har arbejdet. De gik op i det med liv og sjæl og kunne godt lide den veksling mellem den praktiske del, hvor de er på tur ude at finde deres egne materialer og så den mere stillesiddende del af projektet, hvor de skal være kreative og ende ud med et æstetisk produkt. Kun fantasien sætter grænser....