onsdag den 16. juli 2014

Museumsopgave

Hvad skal jeg vælge?

Jeg har indtil videre besøgt to museer, det første var Museum Sønderjylland; Kulturhistorie Aabenraa, Søfart og byhistorie og det andet var Fiskeri- og søfartsmuseum, Saltvandsakvariet - Esbjerg.

Museum Sønderjylland; Kulturhistorie Aabenraa, Søfart og Byhistorie: Kunne man som titlen meget rammende fortæller, hører om byens og regionens spændende søfartshistorie.

I flere århundreder byggede man på byens værfter flotte sejlskibe, som anløb havne i Østersøen og Middelhavet, senere også i Amerika, Sydafrika og Asien. Søfarten satte sit præg på Aabenraa især i sejlskibstiden og frem til i dag, hvor byen råder over en aktiv erhvershavn.

I Aabenraa og på Løjt land med de flotte kaptajnsgårde og i hele Sønderjylland spillede søfarten en vigtig rolle: store klipperskibe sejlede på de syv verdenshave, småskibene sejlede med tegl, kommandørerne på Rømø gik på hvalfangst, og der var liv i regionens havnebyer.

Derudover var der en etnologisk samling af genstande fra fjerne egne, som sømændene bragte med hjem fra deres rejser. Fire samurairustninger anfører en perlerække af opiumspiber, religiøse genstande fra hele verden, udstoppede dyr og kuriosa fra det dybeste Congo hjembragt af eventyreren Jens Bugslag.
Til sidst var der også en særudstilling om "Æ Kyst" der fortæller om den farlige sejlads i de kinesiske farvande, opiumshandel, kaptajnskonernes oplevelser i havnebyerne, rederiet Jebsens foretagende, og meget mere.















Fiskeri- og søfartsmuseum, Saltvandsakvariet - Esbjerg: Kunne man derimod opleve følgende:

Fiskeriudstilling: Fiskeri- og Søfartsmuseet er et landsdækkende specialmuseum for dansk fiskeri og dækker det historiske fiskerierhverv i alle aspekter – fra middelalderens store sildefiskeri i Øresund til nutidens forsøg på at bevare et bæredygtigt fiskeri i Nordsøen. Den permanente fiskeriudstilling skildrer det danske havfiskeri med hovedvægten lagt på perioden 1880-1940, hvor udviklingen gik fra kystfiskeri med store joller til kutterfiskeri på det åbne hav. Udstillingen er inddelt i fire hovedtemaer: Langlinefiskeri efter torsk, drivgarnsfiskeri efter sild, snurrevodsfiskeri efter rødspætter samt de mange metoder, man har anvendt ved ålefiskeri.

Søfartsudstilling: Udstillingen "Vadehav og Verdenshav" fortæller om søfarten i det danske Vadehav fra vikingetiden til i dag. Hovedpunkter i historien er Ribe, Fanø og Esbjergs søfart. Ribe var i vikingetid og middelalder en af Danmarks vigtigste byer og havne, men bukkede i 1600-tallet under for pest, svenskekrige og enevældens satsning på København. Fanø rådede i 1700- og 1800-tallet over en af de største sejlskibsflåder i den danske provins. Næsten hele øens befolkning levede af søfarten, og var engageret i oceangående langfart. Havnen ved Esbjerg blev oprettet som erstatning for de vestvendte havne, som Danmark havde mistet i Slesvig-Holsten ved nederlaget 1864. Siden dominerede Englandstrafikken og fiskeriet Esbjerg Havn.

Frilandsudstilling: Udstillingen viser, hvordan kystfiskerlejer, småhavne og træskibsværfter så ud i årene omkring 2. Verdenskrig. Alt er bygget op ved hjælp af originale bygninger, som er flyttet fra Esbjerg havn til museet samt ved rekonstruktioner af huse, som tidligere har ligget på havnen eller langs kysten. Dertil kommer en mængde fartøjer, hvoraf nogle kan ses på kystlandingspladsen og andre på værft eller i havnen, mens en række mindre fartøjer udstilles i åbne magasiner i et par af værftsbygninger. Du kan også besøge en original tysk bunker fra 2. Verdenskrig og se udstillingen om den tyske Atlantvold og fiskeriets og søfartens vilkår under krigen. På den martime legeplads kan børn og barnlige sjæle gå på opdagelse.

Vadehavspavillion: Anlægget tager afsæt i et ønske om at formidle Vadehavets natur og dets komplekse økosystem til både børn og voksne. Vadehavspavillonen har et anlæg med levende fugle bl.a. edderfugl, gravand og pibeand, der giver gæsterne mulighed for at betragte fuglene på nært hold. Gennem undervandsruder kan man fx opleve de hurtige og elegante edderfugle, når de dykker ned efter føde.

Saltvandsakvariet: Man møder næsten alle typer af fisk, der findes i de danske farvande, fra flotte fløjfisk til pudsige panserulke.
I akvariet kan du se en oversigt over forskellige fiskerimetoder, der anvendes i Nordsøen, og vil du vide mere om dyrene, kan du kontakte akvariepersonalet eller bruge vores fiskecomputer i akvariehallen.
I det store runde bassin i midten af akvariehallen må du gerne røre ved fiskene - men pas på - du må ikke tage dem op af vandet, da de kan bide. Du finder hajer, rokker og fladfisk i dette bassin. Det store akvarium - oceanariet i baggrunden - rummer ca. 100.000 liter saltvand, der bliver pumpet ind fra Vadehavet og ruden måler 3 x 6 meter og er ca. 10 cm tyk. I oceanariet kan du bl.a. finde rødhajer, sømrokker, helleflyndere, torskefisk, havål, guldbrasen og havørreder.

Sælariet: Museets nyrenoverede sælarium byder på flere forskellige oplevelser. Du kan selvfølgelig opleve sælerne i deres rette element gennem de store undervandsruder, og gå på opdagelse i de mange forskellige indkig i børnehøjde. Ved de daglige sælfodringer kl. 11.00 og 14.30 kommer du helt tæt på de to danske sælarter - Spættet sæl og gråsæl. Sælerne trænes og fodres på strandbredden og du får gode historier, informationer og viden om sælerne fra vores formidlere.
I vores nye udstillingsrum er der filmfremvisning hvor du kan komme med ud til de vilde sæler på Vadehavets sandbanker.














Så hvad skal jeg vælge???
Jeg behøver ikke helt at beslutte mig endnu, men dette er blot en start, så vil opgave og flere billeder komme op på bloggen senere...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar