søndag den 28. april 2013

Forårstegn

På Tur:

Jeg var ude ved min biotop for at lede efter forårstegn og nu er det virkelig ved at være sat gang i foråret, for det vrimlede med anemoner, vorterod og hasselbuskene havde også fået lange rakler. 


Anemoner - Så er det forår :)
Hvid anemone findes i skovbunden inden træerne får blade og blomstre i april - maj. Anemonen er giftig. Den indeholder giftstoffet anemol, hvad der dog ikke skræmmer rådyrene, der ivrigt gnasker løs af den blomstrende skovbund.

Vorterod er en af de tidligste forårsplanter og er opkaldt efter rodens udseende. Det er en flerårig plante med 10-25 cm lange stængler og hjerteformede blade. Blomsterne har skinnende blanke og gule kronblade. Den kaldes tit for "smørblomst". Vorterod er i familie med anemonen, da begge hører til ranunkel-familien. 


Hasselbuskens blomster er ligeledes en af de første forårstegn. Hasselbuskens han- og hun-blomster sidder på samme træ. Han-blomsterne hænger i 3 – 6 centimeter lange rakler. De er fuld af små støvdragere, der drysser gult støv når de blomstrer. Støvet bæres af vinden til hun-blomster på andre træer. Tit vil der, lige over han-raklerne, sidde nogle småbitte røde hun-blomster. De røde duske er støvfang – altså den del af hun-blomsten, som skal fange støvet fra han-blomsterne, så der til efteråret kan høstes nødder. For at en busk ikke skal bestøve sig selv, blomstrer dens han- og hun-blomster ikke på samme tid - smart!




fuglekvidder - hyggeligt...


Denne lille fætter har jeg lige set idag :) 
Nu mangler vi vidst snart kun lidt flere varmegrader - please! 


1 kommentar: